Qfit │ boutique fitness studio │ Samobor

View Original

Kako postići dugovječnost kroz funkcionalnu medicinu

Funkcionalna medicina je cjelovit pristup zdravstvenoj skrbi koji ima za cilj identificirati i riješiti temeljne uzroke bolesti i stanja. Baveći se temeljnim čimbenicima koji pridonose lošem zdravlju, praktičari funkcionalne medicine mogu pomoći svojim pacijentima da postignu optimalno zdravlje i dugovječnost. U ovom članku istražit ćemo pristup dugovječnosti sa stajališta funkcionalne medicine i kako vam to može pomoći da živite dug i zdrav život.

Prepoznavanje i rješavanje nedostataka hranjivih tvari

Jedno od temeljnih načela funkcionalne medicine je važnost uravnotežene i nutritivno bogate prehrane. U tom smislu, važno je prepoznati nedostatak hranjivih tvari koji mogu pridonijeti lošem zdravlju i razviti prilagođeni plan za njihovo rješavanje. Optimiziranjem unosa hranjivih tvari možete podržati prirodne procese ozdravljenja vašeg tijela i smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

Najčešće prisutni nutritivni nedostaci su: proteini, esencijalne masne kiseline (linolna kiselina i alfa-linolenska kiselina), vitamin D, vitamin A, magnezij, folat te voda!

Balansiranje hormona

Hormonska neravnoteža može pridonijeti raznim zdravstvenim problemima, od umora i promjena raspoloženja do debljanja i kroničnih bolesti. Danas postoje specijalizirana testiranja koja služe identificiranju bilo kakve hormonske neravnoteže. Takva testiranja koriste se kako bi se razvio personalizirani plan za ponovno uspostavljanje ravnoteže. Optimiziranjem razine hormona možete poboljšati svoje cjelokupno blagostanje i smanjiti rizik od bolesti povezanih sa starenjem.

Najčešća stanja koja mogu biti uzrokovana hormonskom neravnotežom su: inzulinska rezistencija, leptinska rezistencija, hipotireoza, PCOS te endometrioza.

Suzbijanje toksina iz okoliša

Toksini iz okoliša, poput teških metala i pesticida, mogu pridonijeti kroničnim bolestima i skratiti životni vijek. Identifikacijom i rješavanjem toksina iz okoliša možete podržati prirodne procese detoksikacije vašeg tijela i smanjiti rizik od kroničnih bolesti.


Nakon potresa na području Zagreba, kod nekih je ljudi primjećen porast upalnih parametara, najvjerojatnije uzrokovan razvojem plijesni u pukotinama zgrada.

Upravljanje stresom

Stres značajno pridonosi lošem zdravlju i kroničnim bolestima. Stručnjaci za zdravlje mogu vam pomoći identificirati sve izvore stresa u vašem životu i razviti plan za njihovo upravljanje. Smanjenjem stresa možete poboljšati svoje raspoloženje, podržati svoj imunološki sustav i smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

Pristup dugovječnosti kroz funkcionalnu medicinu sveobuhvatan je i cjelovit pristup zdravstvenoj skrbi koji vam može pomoći u postizanju optimalnog zdravlja i dugovječnosti. Prepoznavanjem i rješavanjem temeljnih uzroka lošeg zdravlja, stručnjaci za zdravlje mogu vam pomoći da živite dug i zdrav život. Ako ste zainteresirani za učenje više o tome kako vam funkcionalna medicina može pomoći u postizanju optimalnog zdravlja, razmislite o dolasku na naše nadolazeće radionice o dugovječnosti. Vodit ćemo vas kroz sveobuhvatan program osmišljen kako bi vam pomogao u postizanju vaših zdravstvenih i wellness ciljeva.

Ako želite saznati više o tajnama dugovječnosti, koje su najčešće metode praćenja dugovječnosti te postoje li kvalitetni proizvodi i drugi alati koji aktiviraju dugovječnost, prijavite se na radionicu ‘Tajne dugovječnosti’ koja se održava u subotu, 18.3.2023. s početkom u 10h.